Šabačka tvrđava

Nakon pada Srbije pod vlast Turske, granica između Osmanskog carstva i Ugarske bila je jednim delom na reci Savi, time ovi pogranični predeli dobijaju na značaju. 


GALERIJA

Šabačka tvrđava
Šabačka tvrđava

Oko 1471. godine sagrađena je tvrđava Bigir Delen („probijač boka“), po nalogu Isa-beg Isakovića zapovednika osmanskih pokrajina u Bosni. Tada se javio i današnji naziv za grad Šabac, umesto dotadašnjeg Zaslon, koji je važio za srpsku srednjevekovnu tvrđavu ali njen izgled i položaj nam nisu poznati.

Tvrđava nije bila naročito velika ali je imala snažne i visoke bedeme sa kulama isturenim prema Savi. Bila je okružena rovom ispunjenim vodom a za prelaz je služio pokretni most. U burnim vekovima koji su usledili služila je kao uporište za vojne pohode ili kao sklonište a neretko je menjala gospodara, pa je svaki od njih ostavio traga na tvrđavi. Vojni karakter omeo je nastajanje grada u klasičnom smislu, koji se nešto kasnije razvija prvenstveno kao značajno trgovačko mesto. Prva velika prepravka usledila je nakon osvajanja Sulejmanana Veličanstvenog u XVI veku, kada je tvrđava dobila oblik sličan današnjem. Danas je ostala samo južna polovina tvrđave sa dve okrugle kule i bedemom. Od današnjeg centra grada udaljena je oko 1 km i pretvorena u kulturni prostor na kome se organizuju brojne manifestacije.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar