Akademski park

Prirodno dobro "Akademski park" stavljeno je pod zaštitu kao spomenik prirode kako bi se očuvale bioekološke, prostorno-ambijentalne i kulturno-istorijske karakteristika jednog od najstarijih delova Beograda. Nalazi se na teritoriji gradske opštine Stari grad, između Vasine i Uzun Mirkove ulice, u svojini Republike Srbije.


GALERIJA

Akademski park
Akademski park
Akademski park
Akademski park
Akademski park
Akademski park

Površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 1,45 ha.

U doba Rimljana, trg se nalazio u sastavu civilnog naselja Singidunum. Kasnije, tokom Austrougarske vladavine (18. vek) služio je za vojne vežbe, a za vreme Turaka kao groblje koje je postojalo sve do 60-tih godina 19. veka. Još 1824. godine otvorena je „Velika pijaca“ i ostala na mestu groblja sve do 1927. godine. U tom periodu počinju da se podižu prve zgrade, poput Kapetan Mišinog zdanja (1863.) u kojem je danas Rektorat Beogradskog univerziteta. Vremenom je ovaj prostor zapusteo da bi se 1867. godine javila ideja o formiranju parka od strane Emilijana Josimovića, prvog srpskog urbaniste. Delimično uređenje izvršeno je od 1886. do 1889. godine.

Nakon što je zatvorena pijaca, izgrađen je današnji Akademski park, čiji je projektant bio arhitekta Đorđe Kovalevski, a 1929. godine podignuta je ograda u neorenesansnom stilu po projektu arhitekte Milutina Borisavljevića. U parku se danas nalazi veliki broj skulptura i spomenika poznatim srpskim naučnicima, poput Josifa Pančića, Dositeja Obradovića, Jovana Cvijića itd. Oko njega su ustanove visokog obrazovanja poput Filozofskog, Prirodno-matematičkog i Filološkog fakulteta. Ono što mnogi ne znaju je da se ispod parka nalazi arheološko nalazište – rimske terme iz III i IV veka, otkrivene 1968. godine. Kasnije su ponovo zatrpane jer nisu pronađena sredstva za natkrivanje parka.