Zgrada „Hempro“ na Terazijama

Zgrada „Hempro“ nalazi se na Terazijama na teritoriji beogradske opštine Stari grad. Godine 2019. proglašena je za spomenik kulture.


GALERIJA

Zgrada „Hempro“ na Terazijama

„Hempro“ je osnovan posle Drugog svetskog rata kao prvo specijalizovano spoljnotrgovinsko preduzeće hemije i hemijskih proizvoda na Balkanu. Usled povećanja obima proizvodnje javila se potreba i za poslovnim prostorom. Odlučeno je da se zgrada podigne na Terazijama, trgovačko-poslovnom prostoru Beograda, na mestu nekadašnje kafane „Zlatna slavina“. Projekat zgrade izradio je arhitekta Aleksej Brkić a radovi su trajali od 1954. do 1957. godine.

Zgrada je podignuta kao pionirsko delo u beogradskoj arhitekturi koje odstupa od posleratnog socrealističkog i okreće se ka zapadnoevropskom arhitektonskom uticaju. Njegova dela prva su konkretizovala odlučnost nove etape beogradskog graditeljstva. Zgrada ima sedam spratova – prvi sprat je predviđen za konferencijske događaje, drugi za rukovodstvo preduzeća, dok su ostali kancelarijskog tipa. Prizemlje je uvučeno dok je gornji sprat izveden u vidu zakošenih segmenata. Ulična staklena fasada uokvirena je mramornim okvirom.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar