Zdravstvena dokumentacija za putovanje sa psom u inostranstvo

Psi su kućni ljubimci koji su najčešći pratioci vlasnika na putovanjima. Bilo da putujete na odmor ili iz drugih razloga, za prelazak psa preko granice potrebna vam je odgovarajuća dokumentacija.

Prikupljanje putnih dokumenata za psa je dugotrajna procedura koja zahteva dosta strpljenja i novčanih izdataka.


Može se desiti da granicu pređete bez da vam iko i zatraži dokumenta za psa, ukoliko putujete svojim kolima, ili da vam "progledaju kroz prste" u slučaju nepotpune dokumentacije. Ipak, rizik nije preporučljiv, jer naravno, možete biti vraćeni sa granice.

Pas pre svega mora imati pasoš sa pečatiranom slikom. Pasoš se dobija kod veterinara. U njemu su upisani podaci o vlasniku i psu, broj mikročipa, datum vakcinacije protiv besnila, podaci o drugim vakcinama i tretmanima, potvrda da pas nema drugu zaraznu bolest. Pas koji nije čipovan, vakcinisan na vreme protiv besnila (godišnja vakcinacija) kao i štenci do 3 meseca starosti, ne mogu putovati u inostranstvo. Čak i ako je štene napunilo 3 meseca  primilo prvu vakcinu protiv besnila, neće odmah biti  podobno za putovanje, zbog drugih zdravstvenih sertifikata koji su neophodni.

Titra test

Ovaj test morate uraditi najkasnije 3 meseca pre putovanja. Titra testom se utvrđuje količina anititela protiv virusa besnila. Titar antitela se određuje iz krvi psa, a uzorak za analizu se uzima kod veterinara. Test se radi mesec dana nakon vakcinacije, jer je tada najveća koncentracija anititela u krvi. Količina antitela vremenom opada, tako da se može desiti da bude ispod dozvoljene granice čak i pre isteka godinu dana.

Zato je korisno ovaj test uraditi mesec dana nakon vakcinacije, jer on važi ceo životni vek psa i ne mora se ponavljati ukoliko je rezultat dobar. Nakon toga je važno samo redovno vakcinisati psa protiv besnila, što će biti zabeleženo u pasošu. 

Sertifikat veterinarske inspekcije

Sa rezultatima titra testa vlasnik psa uzima veterinarski sertifikat od nadlezne Republičke veterinarske inspekcije. Procedura izdavanja sertifikata je brza i jednostavna, a nadležna je inspekcija prema mestu prebivališta vlasnika. Vlasnik mora pribaviti i potvrdu o zdravstvenom stanju psa izdatu od veterinara najkasnije 48 sati pre putovanja. Zato se savetuje da se prvo uzme ova potvrda od veterinara, a zatim ode u veterinarsku inspekciju po sertifikat.

Imajte na umu da određene zemlje zahtevaju da vaš pas po ulasku provede određeno vreme u karantinu da bi se proverilo da nije bolestan ili zaražen. U ove zemlje se ne isplati putovati sa psom na odmor, jer su obično u pitanju duži vremenski periodi. Proverite pravila o karantinu za životinje na planiranoj destinaciji, pre nego što izvadite neophodna dokumenta za psa.