Vladičin Han

Opština Vladičin Han je opština na jugu Srbije, prostire se na južnom izlazu iz Grdeličke Klisure, na severnim obroncima Vranjske kotline, a na ušću Vrle i Kalimanke u Južnu Moravu. Pripada Pčinjskom okrugu a opštinsko sedište je grad Vladičin Han.


Vladičin Han spada u red mladih naselja - prvi put se pominje pre oko 120 godina. Ime je dobio po usamljenoj kući - hanu, koja se nalazila na „carskom drumu“, u ataru sela Kalimance. Kuću je, polovinom XIX veka, podigao izvesni Stefan Grk koji ju je posle prodao kopskom mitropolitu Pajsiju, po čijoj je crkvenoj tituli (vladika), han dobio ime - Vladičin Han. Od 1887.godine, Vladičin Han je u službenim spisima naselje.

Vladičin Han obiluje prirodnim blagodetima: rekama (Južna Morava, Lepenica, Vrla, Kalimanka), jezerima (Jovanička jezera, Vlasninsko jezero) i planinama kako u samom Hanu tako i u okolini (Kukavica, Čemernik, Vardenik i Vlasinska visoravan).

Vladičin Han i njegova okolina su jako bogati bogomoljama a neke od njih pored velikog duhovnog poseduju i veliki istorijski značaj ovog kraja: manastir Kacapun seže u daleki XIV-XVI vek, crkva sv. Preobraženja i crkva Uspenija presvete Bogorodice u XV vek naše ere.