Vetrena dupka

Na krajnjem jugoistočnom delu Srbije, između Vlaške i Greben planine, reka Jerma obrazovala je  jedan od najužih kanjona u Evropi u kome su skrivene brojne pećine i jame. Većina njih je nedovoljno ispitana i poznata uglavnom samo lokalnim meštanima. Jedna od njih je i Vetrena dupka smeštena na obroncima Vlaške planine. 


Prva istraživanja obavio je Ivan Bureš, bugarski speleolog 1941. godine kada je i otkrio nepoznatu vrstu pećinskog skakavca koja i dalje nastanjuje pećinu.

Pećina je duga oko 4.000 m, ali nije do kraja ispitana i smatra se da je dužina znatno veća. Povezana je sa jamom Peštericom kroz koju prolazi voda Berovskog jezera i tako je sliva u jednu od dvorana. Ulaz u pećinu je veoma uzak, svega 1,3 m širine i 2,2 m visine. Nekada je bio uži ali 1956. i 1957. godine Berovsko jezero se izlilo usled velike količine padavina, poplavilo celu pećinu i proširilo otvor. Pećina se sastoji iz pet dvorana koje su izuzetno bogate pećinskim nakitom. Blatna dvorana poznata je po jezercetu dubine 5 m. I pored velike atraktivnosti, pećina još uvek nije otvorena za turiste.