Varvarin

Opština Varvarin na istoku i jugoistoku skoro u potpunosti je omeđen prirodnim granicama - koritom Velike Morave (delom starim tokom) i Zapadne Morave. Ovaj prostor zahvata najjužniji deo šumadije. U administrativno - regionalnoj podeli teritorije Srbije ova opština pripada Rasinskom okrugu.


Ime Varvarina, naselja gradskog tipa, dolazi od istoimenog sela znatno starijeg porekla, mada je varošica jedan duži period bila poznata pod nazivom Bela Crkva u XVIII - XIX veku. Varvarin je naročito napredovao kada su u njega došli napredni Cincari iz Srbije i Grčke kojima su se pridružili sposobniji ljudi iz ovog kraja. Kao posledica njihovog truda došlo je do odvajanja varošice od sela, a posebno kada je Varvarin proglašen za varoš ukazom kralja Milana Obrenovića 29 septembra 1882. godine.

Od spomenika kulture od značaja su:

  • Kneževa vodenica,
  • Crkva Sv. Bogorodice,
  • spomenik Jovi Kursuli.

U gradu Varvarinu se dvaput godišnje održavaju vašari - 12. jula (Petrovdan) i 28. avgusta (Velika Gospojina). Posebno je značajan avgustovski vašar, s obzirom da je istog dana slava manastira Kalenić i početak manifestacije „Prođoh Levač prođoh šumadiju“.