Vagon prijateljstva ili zadovoljstvo zbog zbližavanja s prijateljima

Voz – prevozno sredstvo visoke bezbednosti kod koga je mogućnost za pojavu aksioznosti smanjena u odnosu na ostale vidove prevoza, velikog komfora čije prisustvo čini nervozu zbog putovanja manjom i obezbeđuje osećanje prijatnosti u telesnom smislu kao posledicu manje ukočenosti zbog više prostora koji je putniku na raspolaganju, najmanje zavisno od vremenskih uslova čija promena izaziva bes, ali ponekad nedovoljno brzo.


Da li se sporije prelaženje razdaljina, u odnosu na neke druge tipove transporta, mora nužno posmatrati kao nedostatak navedenog vida prevoza ili se, zbog njegove specifičnosti i navedenih prednosti ono može, takođe, svrstati među pozitivne odlike top tipa putovanja?

Fobija od leta avionom široko je rasprostranjena pojava, transport plovnim objektima nedovoljno aktraktivno rešenje kada je reč o prevozu do destinacije, za drumski saobraćaj se vezuje najveći broj nezgoda, a voz... Spor, ali bez straha da će nam oluja odložiti putovanje, bez straha da će teroristi preuzeti kontrolu nad njim, bez straha da nepažnja nekog drugog učesnika u saobraćaju može ugroziti naše osećanje bezbednosti.

Osećanje sigurnosti na visokom nivou, mogućnost spavanja tokom putovanja, šetnja po samom vozu, ekonomičnost prevoza ali i mogućnost za druženje sa starim prijateljima i upoznavanje novih, specifičnosti su putovanja koje mogu doneti zadovoljstvo samo kada je o pomenutom vidu prevoza reč.

Odlazak na npr. more sa društvom uz mogućnost „izolacije“ u zakupljenom kupeu može biti podjednako interesantan kao i sam boravak na destinaciji.

I pre nego što se stigne na odredište, proces opuštanja je započet; to je omogućeno prisustvom prijatelja s kojima se može neometano komunicirati i šaliti uz manju mogućnost da će neko iz odabranog društva propustiti neki značajan momenat s obzirom da su svi prisutni na istom mestu, a šanse za ometanje drugih putnika manje su nego što je to reč npr. u autobusu ili avionu.

Prilikom takvog putovanja, i oni povučeniji članovi društva uključeni su u dešavanja, za početak indirektno, a kako vreme provedeno u kupeu prolazi, kontakti između svih članova postaju češći i opušteniji, stvorena je prilika za učvršćivanje postojećih veza među ljudima i prilika za bolje upoznavanje.

Takođe, železnicom najviše vole da putuju mlade osobe kako zbog druženja, tako i zbog niže cene prevoza koja omogućuje i onima koji imaju manje finansijske mogućnosti da posete određene destinacije.

Zadovoljstvo zbog uštede, zbog zbližavanja s prijateljima, zbog mogućnosti da se posete određeni lokaliteti, može biti pojačano i činjenicom da voz predstavlja mesto upoznavanja i novih ljudi, ponekada različite nacionalnosti, rase, mesto susreta drugačijih kultura naročito kada je o međunarodnim putovanjima reč.

Prijatna nepredvidljivost, kreiranje prvih utisaka s puta uz visok stepen socijalne interakcije, može učiniti da se osećamo „pozitivno“ na način na koji nam nijedan drugi vid prevoza to ne može obezbediti.

 

Nataša Blagojević

dipl. turizmolog