Tvrđava Maglič

Maglič je srednjovekovna tvrđava u Ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva. Smešten je na vrhu brda, oko koga Ibar pravi oštru okuku čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Plato na kom je tvrđava podignuta uzdiže se stotinak metara od dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.


Maglič čini 8 kula povezanih bedemima, a u njegovu unutrašnjost, koja obuhvata 2.190 m², ulazi se kroz dve kapije. Bedemi utvrđenja su dugi 270 m, dok im je širina 2 m, sa grudobranom (širine oko 55 cm). Staza je sa unutrašnje strane zaštićena drvenom ogradom, a njena visina je oko 7 m. Od građevina u tvrđavi se nalaze: palata, crkva Svetog Đorđa, bunar, rezervoar.

Ne zna se kada je Maglič podignut, ali se smatra da ga je najverovatnije podigao Uroš I posle mongolskih prodora, da bi sprečio prodor novih najezdi kroz Ibarsku klisuru, odnosno da bi zaštitio prilaz svojoj zadužbini Sopoćanima i Nemanjinoj Studenici sa te strane.

Druga pretpostavka je da ga je početkom XIII veka, podigao Urošev otac Stefan Prvovenčani da bi zaštitio svoju zadužbinu Žiču i Studenicu.