Trstenik

Na desnoj obali Zapadne Morave, podno Goča i Gledićkih planina nalazi se opština Trstenik. Teritorija opštine obuhvata 448 km² i 51 naselje. Pripada Rasinskom okrugu, a naseljava je oko 50.000 stanovnika.


Istorija grada i okoline počela je još u neolitu, o čemu svedoče arheološka nalazišta Blagotin i Stragari. Tribali su bili jedno od prvih plemena koji su naseljavali ove oblasti. Vremenom su Rimljani pokorili pleme i zavladali njihovim teritorijama. Iz tog perioda potiče lokalitet Stražba na kome su oni gajili vinovu lozu, koja je vremenom postala jedna od najznačajnijih delatnosti stanovništva. U srednjovekovnoj Srbiji, pogotovo za vreme vladavine Kneza Lazara podignuti su brojni manastiri i crkve da bi grad 1427. pao pod vlast Turske. Tako postaje drumsko naselje odnosno usputna stanica sa svega nekoliko stotina stanovnika. Tek za vreme vladavine Miloša Obrenovića počinje nova faza u razvoju grada. Polako se širi, grade se nove kuće, dosevalja stanovništvo, grade škole i prva industrijska postrojenja. Posle I i II svetskog rata grad se dalje razvija i polako dobija izgled modernog gradića sa visokim zgradama i soliterima. U svoju turističku ponudu opština uključuje kako prirodne tako i kulturno-istorijske spomenike:

Kroz organizaciju raznih manifestacija, Turistička organizacija, Opština i stanovništvo pokušavaju da očuvaju narodne običaje i tradiciju: Dan vinara i vinograda, Starom mostu s ljubavlju, Jefimijini dani, Ibarsko-moravska regata, Kupinijada, Dani povrća, Prolećni dan planinara itd.

Trstenik je od glavnog grada Srbije udaljen oko 210 km, te autoput Beograd - Niš (E-75) vodi do grada gde se isključujete kod izlaza Batočina, a zatim državnim putem preko Kragujevca. Sa juga takođe vodi autoput E-75, do izlaza Pojate a zatim preko Kruševca. Treća opcija je Ibarska magistrala koja ide preko Gornjeg Milanovca i Kraljeva. Najbliži aerodrom je u Nišu, Konstantin Veliki, udaljen oko 100 km.