Sveti Sava Arhiepiskop Srpski - 27. januar

Sveti Sava rođen je 1174. godine kao najmlađi sin Stefana Nemanje, osnivača srpske srednjevekovne dinastije Nemanjića. Pošto nije želeo da učestvuje u svetovnoj vlasti, prepušta je svome ocu i braći pa sa 17 godina odlazi na Svetu Goru. 


Iako se u početku tome protivio, otac mu se, i sam se zamonašivši, pridružio 1186. godine. Zajedno sa njim oživljava opusteli manastir Hlandar, koji će postati jedan od najznačajnijih mesta srpske kulture i duhovnosti. 

Tokom svog života učinio je velike stvari za svoju, tada još dovoljno nerazvijenu državu. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine ustanovljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Njegova dela smatraju se začetkom srpske srednjovekovne književnosti. Godine 1209. osnovao je bolnicu, prvu na području srpske države. Preminuo je u bugarskoj prestonici Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim.

Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralj Vladislav 1237. godine. Tamo su se nalazile dok ih Sinan-paša nije spalio u Beogradu 1594. godine. Dan Svetog Save, Savindan, slavi se kao školska slava i praznik Srpske pravoslavne crkve još od XIX veka.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar