Stopića pećina

Spomenik prirode Stopića pećina nalazi se u zapadnom delu Srbije, nedaleko od Užica. Smeštena je na teritoriji opštine Čajetina, u severoistočnom delu planine Zlatibor kod zaseoka Stopići, sela Rožanstvo. Najveću atrakciju predstavljaju bigrene kade, najveće i najdublje u Srbiji, veličine i do 7 metara.


Po svojoj posebnosti izdvaja se i ulaz u pećinu, koji se nalazi na 711 m nadmorske visine. Visina ulaza iznosi 18 m a širina je 40 m. Pećina je otkrivena 1901. godine i ističe se po krečnjačkom sloju debljine preko 100 m. Dužina uređenog dela pećine za posetioce iznosi 240 m, dok je njena ukupna dužina oko 1.700 m. Stopića pećina je rečna pećina i sastoji se od pet celina: 'Svetla' i 'Tamna dvorana' sa vigledima, 'Velika sala sa kadama', 'Kanal sa kadama', 'Rečni kanal'. Kanal sa kadama proteže se iznad Velike sale bigrenih kada. Trnavski potok koji protiče kroz unutrašnjost pećine, iz Rečnog kanala završava se bigrenim kaskadama preko kojih nastaju slapovi. Pri jačem vodostaju, stvara se vodopad nazvan 'Izvor života', visine oko 10 m. Rečni kanal, koji je smešten iznad vodopada, nalazi preko puta bigrenih kada.

Nakon vodopada potok teče pored bigrenih kada, nastavlja se kroz Glavni kanal (Tamna i Svetla dvorana) i ističe iz pećine ulivajući se u Prštavicu. Unutar uređenog dela pećene može se još izdvojiti siparska kupa 'Pseće groblje', dok je pećinski nakit jako redak. U Stopića pećini prisutna je i endemična fauna pećinskih insekata (Duvalius cvijici stopicensis, Quedius mesomelinus skoraszewskyi, Atheta spelaea, Deleaster dichrous, Dianous coerulescens). Njena udaljenost od Beograda je 250 km, a od Užica 19 km. Do pećine moguće je doći putem od Užica prema Sirogojnu, 19 km od magistralnog pravca Beograd - Podgorica. Poznati srpski naučnik, geograf Jovan Cvijić, prvi je vršio istraživanja pećine od 1909 – 1913. godine.