Stari Slankamen

Banja Stari Slankamen smeštena je na teritoriji opštine Inđija, u jugoistočnom Sremu. Kao manje naselje izgrađena je u podgorini Fruške gore na 80 m nadmorske visine. Umereno-kontinentalna klima bez naglih promena temperature i vazdušnog pritiska čini ovo područje idealnim za odmor i relaksaciju.


Istorija razvoja banje počinje još pre dolaska Rimljana u ove krajeve. Rimljani su ovde podigli vojno utvrđenje – kastrum Acumincum, i koristili ovu lekovitu vodu. Znatno kasnije Turci su izgradili hamam (tursko kupatilo) 1566. godine, da bi tek 1876. bila izvršena prva analiza vode. To je i bio povod da se 1900. godine osnuje akcionarsko društvo „Slanjača”. Kasnije je izgrađeno Slano kupatilo i posle Drugog svetskog rata počinju intezivniji radovi na uređenju banje kada su renovirani i modernizovani banjski objekti, otvoreni novi izvori slane vode, obnovljen park.

Mineralna voda spada u kategoriju slano-jodnih voda, hloridno-natrijumskog tipa, temperature 18,4°C  koja se dogreva do željene vrednosti. Pored natrijum-hlorida sadrži i jod, magnezijum, kalcijum, stroncijum i barijum.

Medicinske indikacije:

  • Stanja nakon CVI, kraniocerebralnih povreda, operacija TU mozga i kičmene moždine
  • Neurološka oboljenja
  • Oštećenja perifernog motornog neurona
  • Stanja posle traume kičmenog stuba sa oštećenjem kičmene moždine i rehabilitacijom urirarnog trakta
  • Stanje posle povreda koštano-zglobalnog sistema
  • Zapaljenski reumatizam u mirnoj fazi
  • Degerativni reumatizam (zgloboni i vanzglobni).

Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Doktor Borivoje Gnjatić“ u kojoj se vrše sve banjske terapije poput: kineziterapija, elektroterapija, hidroterapija, radna terapija, termoterapija, fototerapija, magnetoterapija, laseroterapija, akupunktura.

Do banje se veoma lako stiže autoputem Beograd - Novi Sad. Od Inđije je udaljena 20 km, Beograda 55 km i Novog Sada 50 km. Blizina Fruške gore, najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, omogućuje posetiocima da uživaju u šetnji kroz planinu, da posete neke od manastira ili turističkih centara.