Stara Vajfertova pivara

Najstarija pivara na Balkanu, ujedno i jedno od najstarijih preduzeća na teritoriji Vojvodine, nalazi se u gradu Pančevu a osnovana je 1722. godine od strane Jevrejina Abrahama Kepiša. Pivara strada u ratnom vihoru tridesetih godina, da bi je sredinom XIX veka kupila porodica Vajfert. 


Ova porodica, nemačkog porekla, doselila se vek ranije na prostor Pančeva a tradicija pivarstva u njoj negovana je generacijama. Zanat su izučili u najčuvenijim minhenskim pivarama i specijalizovanim poljoprivrednim školama za pivarstvo Bavarske.

Ignjat Vajfert 1857. godine potpuno je preuredio staru pivaru i napravio savremen objekat sa pogonima, skladištima, dimnjacima i pomoćnim objektima. Najpoznatiji član bio je njegov unuk Đorđe Vajfert, industrijalac, vlasnik više rudnika, guverner Narodne banke, mecena nauke i umetnosti i filantrop, ali i pivar. Iako je porodica proširila svoj pogon i proizvodnju na prostor Beograda i Srbije, zadržala je većinska prava u staroj pivari sve do kraja Drugog svetskog rata, kada su njeni delovi a zatim i čitav prostor proglašeni za spomenik kulture. Đorđe Vajfert umro je 1937. godine kao jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji čovek u Srbiji i jedan od najvećih industrijalaca u tadašnjoj Jugoslaviji. 

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar