Stablo hrasta lužnjaka Debeli grm - Runjani

Stablo hrasta lužnjaka koje raste u centru sela Runjani predstavlja kapitalan primerak svoje vrste, kako po dimenzijama tako i po starosti. Nalazi se na teritoriji opštine Loznica, na 140 m nadmorske visine okruženo planinskim vencem Gučeva.


Raste na privatnom imanju porodice Popović koji su preuzeli na sebe brigu o njegovoj zaštiti. Visina doseže 24 m, prečnik krošnje čak 28 m. Svojim raskošnim izgledom dominira u prostoru a kada se tome doda činjenica da je staro preko 250 godina, ima još veći značaj. Nekada su se meštani sela okupljali oko hrasta i održavali razne igranke. Danas je taj običaj isčezao, ali drvo i dalje ima status kultnog mesta za mnoge meštane. Krošnja je široka, puna zelene mase sa ponekom suvom granom, ali sve u svemu, stablo je dobrog zdravstvenog stanja. I dalje plodonosi.

Lužnjakove šume su nekada zauzimale veće površine u ovim krajevima, ali je njihov areal znatno smanjen pod uticajem čoveka. Zbog kvalitetnog drveta, poznate su u celom svetu te su veoma važna sirovina za drvnu industriju. Još jedan razlog krčenja ovih šuma jeste bogatstvo ovog dela Srbije rudom antimona. Lužnjak može da doživi starost i preko 400 godina jer je veoma otporan na visoke temperature, vetar i dim.

Stablo do 2002. godine nije bilo zaštićeno. Danas se nalazi na listi Značajnih prirodnih dobara – III kategorije odnosno Spomenik prirode botaničkog karaktera pod imenom “Debeli grm - Runjani”. Zaštitna površina obuhvata stablo i  projekciju krošnje hrasta od 6,15 ari.