Spomenik francuskom maršalu Luju Franšu d' Epereu

Spomenik francuskom maršalu i počasnom vojvodi srpske i jugoslovenske vojske Luju Franšu d' Epereu nalazi se iznad saobraćajne petlje na Autokomandi, na teriotoriji beogradske opštine Voždovac.


Luj Franše d' Epere (1856 – 1942) učestvovao je u kolonijalnim ratovima, komadovao je francuskom Petom armijom a do kraja Prvog svetskog rata postao je vrhovni komandant savezničkih snaga na Solunskom frontu. U jesen 1918. godine, uporedo s ofanzivom savezničkih snaga na zapadu, pripremana je i velika ofanziva na Solunskom frontu. Luj Franše d' Epere, novi komandant fronta, zajedno sa srpskom Vrhovnom komandom izradio je plan napada. Proboj fronta počeo je razornim artiljerijskim napadom 14. septembra da bi posle petnaest dana Luj Franše d' Epere zaključio primirje s Bugarskom čime je ona izbačena iz rata. Bugarska vojska je kapitulirala a Srbija je oslobođena.

U znak zahvalnosti maršalu Luju Franšu d' Epereu u Beogradu mu je 1936. godine podignut spomenik. Sastoji se od postolja i bronzane biste, ukupne visine 408 cm. Autor spomenika je vajar Rista Stijović.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar