Spomen-kosturnica branilaca Beograda 1914 - 1918.

Spomenik braniocima Beograda sa kosturnicom je podignut 1931. godine, na inicijativu i dobrovoljnim novčanim prilozima preživelih saboraca okupljenih u Udruženje rezervnih oficira i ratnika, ali i uz pomoć grada Beograda.


Podignut je na mestu nekadašnjeg vojnog groblja, iako je jedan deo javnosti pružao otpor smatrajući da spomenik treba da se nalazi na nekom od centralnih trgova Beograda a ne na groblju. Autor spomenika je ruski arhitekta i skulptor Roman Verhovskoj, koji je pri izradi skulptura imao pomoć od strane vajara Živojina Lukića i Vladimira Pavlovića Zagorodnjuka. Spomenik je izrađen od crne bronze, visok je 19.40 m i nalazi se na monolitnom postamentu, na kome su istaknuta stara znamenja Kraljevine Srbije. Centralno mesto predstavlja srpski vojnik sa puškom u ruci koji brani svoju zemlju, simbolično predstavljenu u zastavi. U podnožju se nalazi smrtno ranjeni orao koji predstavlja poraženog neprijatelja. Ispod spomenika se nalazi kripta sa posmrtnim ostacima oko 4500 branilaca, prenetih sa vojnih parcela na Novom groblju, sa groblja na Dunavskom keju i manjih grobalja u okolini Beograda.

Spomenik i kosturnica su svečano osvećeni 11. novembra 1931. godine, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čemu su prisustvovali kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević, patrijarh Varnava, strane diplomate i domaći visoki vojni i civilni zvaničnici.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar