Sopotnica

Spomenik prirodne Sopotnica nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, kod Prijepolja. Smeštena je u opštini Prijepolje a za spomenik prirode proglašena je 2005. godine. Sopotnica se smatra biserom planine Jadovnik, jer se kod njenog izvora na oko 1.000 m nadmorske visine, stvaraju živopisni vodopadi.


Voda se iz kraških vrela i izvora, preliva preko bigrenih kaskada visine više od 20 m i stvara spektakularan prizor za posetioce. Sopotnički vodopadi su jedinstveni u svetu. Sopotnica je pritoka Lima, u koji se uliva na 456 m nadmorske visine. Prema legendi voda Sopotnice se pojavila kada su prvi stanovnici ovog kraja odlučili da se odsele zbog nedostatka vode, a onda im je glas iz planine ponudio da izaberu između sreće i vode. Oni su izabrali vodu, pa je tako i danas voda reke Sopotnice pitka za piće. Duž toka reke izgrađene su vodenice i valjarice u kojima se nekada mlelo žito i valjala sukna. Selo Sopotnica je živo, i jedna od glavnih ponuda jeste domaća hrana. U ponudi su mlečni proizvodi, meso, pite od zelja, sira, a naročito se izdvajaju proizvodi od heljde. Brojne pešačke staze vode turiste po padinama Jadovnika na čijim livadama mogu uživati u lepoti prirode, ubirati pečurke i lekovito bilje. Posebnost ovog područja čini 62 vrste mahovine.

Njena udaljenost od Beograda je 315 km, a od Prijepolja 17 km. Do ovog prirodnog dobra moguće je doći automobilom, autobusom ili biciklom, a sam predeo se nalazi na biciklističkoj trasi. Ovaj prostor odlikuje se raznovrsnom florom i faunom, koja predstavlja osnovu za lov i ribolov. U blizini Sopotnice su Ozren - Jadovnik, Kamena Gora, kanjon reke Mileševke, Prokletije, meandri Uvca i Golija.