Sjenica

Sjenica je gradsko naselje u opštini Sjenica u Zlatiborskom okrugu, smeštena na zapadu Raške oblasti ili Sandžaka. Nalazi se na putu Novi Pazar - Sjenica - Nova Varoš koji spaja Ibarsku magistralu sa Zlatiborskom magistralom pa ima dobre saobraćajne veze sa istokom i zapadom Sandžaka. U okolini Sjenice nalaze se veće planine Jadovnik (1734 m), Zlatar (1627 m), Giljeva (1617 m), Javor (1520 m) i Golija (1833 m). 


Sjenica je i u Evropi poznata kao veoma hladan kraj, pa se u zimskim danima često ubraja u najhladnija mesta Evrope. Kompleks Sjeničko-pešterske visoravni je pretežno planinskog karaktera.

 

U  Sjenici nalazi se Džamija Valide Sultan (19. vek), zadužbina majke sultana Abdul Hamida Drugog. Arhitektonski, jedan od najlepših islamskih spomenika u našoj zemlji. Drugi, veoma značajan spomenik islamske kulture jeste Džamija u Uglu, ova džamija je najstarija džamija na teritoriji opštine Sjenica.

 

Ako ste ljubitelj netaknute prirode, starih običaja, tradicionalnih jela, neobičnih ljudi i skoro zaboravljenog načina života, Sjenica je idealno mesto za vas, jer raspolaže velikim turističkim potencijalom, posebno kada je reč o seoskom turizmu i o turizma posebnih interesa, kao što je lov, ribolov, planinarenje, plamninski biciklizam i drugi vidovi sporta i rekreacije.

 

Manifestacije:

  • Poljoprivredni sajam,
  • Dani sjeničke pite i dan opštine Sjenica,
  • Prvomajski teferidž.