Sela opštine Sokobanja

Sokobanja spada u red renomiranih turističkih centara, sa najdužom tradicijom organizovanog zdravstvenog turizma u Srbiji. Turizam na selu čini poseban segment sokobanjske ponude. Sela koja dočekuju goste tokom cele godine nalaze se nadomak Sokobanje, tako da se sa odmora na selu brzo i lako može otići u banju na lečenje, kupanje i inhalaciju pod nadzorom lekara.


Smeštaj je obezbeđen u komfornim kućama. Ishrana se može organizovati kod domaćina, a gosti, ukoliko žele, mogu i sami da pripremaju hranu.

Resnik je udaljen 3 km od Sokobanje. Nalazi se u podnožju planine Ozren, na nadmorskoj visini od 400-450 metara. Selo je čuveno po negovanju tradicionalnih običaja, pesama i igara ali i stare, gotovo zaboravljene kuhinje. Od kulturno - istorijskih spomenika, u blizini se nalaze manastir Jemenčić, česma knjaza Miloša, kao i izletišta Ozrenske livade i Vodice.

Blendija je udaljena od Sokobanje 3 km i nalazi se na samoj obali reke Moravice, u blizini kulturno - istorijskih spomenika i brojnih izletišta.

Trubarevac je naselje novijeg datuma. U blizini se nalazi Bovansko jezero, na kome, pored kupanja, gosti mogu da se bave i ribolovom. Na jezeru se, pored objekata za boravak, uređuju i plaže, ugostiteljski i objekti za zabavu i razonodu.