Sela opštine Šabac

Šabac je grad na tromeđi Mačve, Pocerine i Posavine, privredni i kulturni centar ovog kraja. Gosti mogu posetiti srednjovekovnu tvrđavu na obali Save (1470. godine), muzej sa 4000 eksponata, „Vladičin konak“ sa bibliotekom, pravoslavnu crkvu sa spomenikom poginulima u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918. godine, kuću i grob Koste Abraševića i dr.


U okolini se nalaze Mišar - mesto čuvene mišarske bitke (1806. godine), sa spomenikom Karađorđu i mišarskim junacima i muzejom, planina Cer - izletište, sa spomenicima iz Prvog svetskog rata, manastiri Kaona, Petkovica, Čokešina.

Lipolist leži na obrancima planine Cer. Udaljen je 20 km od Šapca. Cer, koji je od Lipolista udaljen 1 km, pruža odlične uslove za planinarenje, lov i berbu pečuraka. Blizina veštačkog jezera i reke Drine pruža mogućnost za ribolov. Takođe, postoji mogućnost izleta do manastira Čokešine, Radovašnice, Petkovice, Tekeriša i Mišara. Kulturno - zabavni život Lipolista upotpunjuje manifestacija „Dani ruže Lipolista“, koja se održava svake godine.

Cerovac je selo brežuljkastog tipa, sa blagom klimom i očuvanom prirodom. Kroz selo protiču dve rečice, Dobrava i Pljova, a nedaleko je manastir Kaona. Na oko 1,5 km od sela nalazi se otvoreni olimpijski bazen.