Sela opštine Požega

Požega je smeštena u pitomoj kotlini između tri reke: Skrapež, Đetinja i Moravica, na nadmorskoj visini od 311-900 metara. Okružuju je planinski venci Ovčara, Kablara i Maljena. U blizini je prastara iskopina, ilirska nekropola, najveća u Srbiji.


Požega je stvorila izvanredne uslove za razvoj sportskog, lovnog i ribolovnog turizma, a naročito za razvoj turizma na selu. Grad ima hotel „B“ kategorije, olimpijski bazen, više sportskih terena i niz drugih pogodnosti.

Ježevica se nalazi na nadmorskoj visini od 600 metara. Od Divčibara, poznatog turističkog centra, udaljena je 18 km, koliko i od Požege. Selo karakteriše očuvana priroda, bezbroj potoka sa bistrom vodom, šume i proplanci. Meštani sela se bave ratarstvom i voćarstvom, pa se gostima pruža mogućnost da zajedno sa gostoljubivim domaćinima pripreme zimnicu. Ponudu sela upotpunjuje i novootvoreni hotel sa tri zvezdice „Jele - Ježevica“, koji se nalazi u centru sela. Hotel nudi udoban smeštaj, sportsku i rekreativnu zabavu i vrhunska jela nacionalne kuhinje sa posebnim specijalitetom tradicionalnog jelovnika „Srpska sablja Knjaz Miloš“.

Gornja Dobrinja se nalazi 20 km od Požege, na nadmorskoj visini od 655 metara. Selo je poznato po svojoj prošlosti i prirodnim lepotama među kojima se izdvajaju bistri potoci i brojne vodenice poznate još iz doba Milana Obrenovića. Gornja Dobrinja je rodno mesto knjaza Miloša Obrenovića, kome su posvećeni Spomen kompleks i „Čardak“, a u selu se organizuje i slikarska kolonija.

Roge se nalazi na nadmorskoj visini 540 metara. Od Požege je udaljeno 15 km. Kroz selo protiče reka Rzav koja spada u naše najčistije reke, pa je veoma pogodna za ribolov. Selo je poznato i po Banji Roge, koja prema predanju ovde postoji još iz doba Turaka. Banja je vrlo posećena, a leči bolesti zglobova, živaca, očiju i hronični reumatizam. Gostima su na raspolaganju komforne sobe i smeštaj u seoskim domaćinstvima.

Prilipac se nalazi 6 km od Požege. U centru sela nalazi se crkva iz 1374. godine, zadužbina cara Lazara. U porti crkve je prelep konak u kome se svakog avgusta organizuje likovna kolonija.