Sela opštine Mionica

Mionica se nalazi u brdsko - planinskom predelu zapadne Srbije. Mionicu karakteriše razvijeno voćarstvo i stočarstvo, kao i bogata kulturno - istorijska prošlost i tradicija. Slavu Mionice proneo je vojvoda Živojin Mišić, vojni strateg, čija se spomen kuća nalazi u Struganiku. Mionica je poznata i po Banji Vrujci. Mionička sela su šumadijskog tipa. Priroda, kultura sela i običaji privlače turiste iz gradova i ravničarskih krajeva, koji žele da dožive pravu seosku idilu.


Berkovac je udaljen od Mionice 8 km, a od Banje Vrujci oko 2 km. Nalazi se u podnožju planina Suvobor i Maljen. Ljubitelje prirode privlači živopisna klisura reke Ribnice, a postoji mogućnost organizovanja jednodnevnih izleta do Rajca, Robaja i Struganika. Pored boravka na selu, gosti mogu da koriste lekovita svojstva Banje Vrujci, u čijem sastavu se nalazi nekoliko otvorenih i zatvoreni bazen, sportski tereni i brojni drugi sadržaji.

Planinica je udaljena od Mionice 15 km. Leži na obroncima planina Suvobor i Maljen, na nadmorskoj visini od oko 670 metara. Karakteriše je očuvana priroda, čija svežina potiče iz brojnih proplanaka, voćnjaka, livada i rečica. Pored dobre kuhinje i nadaleko čuvenog gostoprimstva, gosti mogu da posete Struganik i rodnu kuću vojvode Živojina Mišića. U okolini sela postoje uslovi za lov i ribolov.

Popadić se nalazi u podnožju planina Suvobor i Maljen, 8 km od Mionice i 2 km od Banje Vrujci. Gosti mogu da uživaju u živopisnoj klisuri reke Ribnice, a postoji mogućnost organizovanja izleta do Rajca, Robaja i Struganika. Obližnja Banja Vrujci ima sve uslove za rehabilitaciju i sportsko - rekreativne aktivnosti, a u okolini sela postoje uslovi za lov i ribolov.