Sela opštine Lučani

Lučani se nalaze u brdsko - planinskom kraju zapadne Srbije, poznatijem kao Dragačevo. Čitav prostor čine blago zatalasani tereni, bogati šumom i pašnjacima, nadmorske visine oko 850 metara. Seoska domaćinstva koja se organizovano bave turizmom, nude komforan smeštaj, zdravu i raznovrsnu hranu i gostoprimstvo. Za goste iz gradskih sredina postoje velike mogućnosti za odmor i rekreaciju tokom cele godine. Leto pruža uslove za ribolov i kupanje, a zima - za sankanje i skijanje.


Dragačevo je bogato kulturno - istorijskim spomenicima. Pod Ovčarom su manastir Trojice i Sretenje, a u blizini Kaone, na planini Jelici, izletište „Ajdučka voda“. U Guči se nalazi Galerija samoukih slikara i vajara Dragačeva i Muzej krajputaša, a u Donjem Dubinu - Dom i Dragačevska zadruga žena, koja okuplja tkalje.

Svake godine održavaju se manifestacije: sabor trubača, „Raspevano Dragačevo“ i „Sabor tkalja“ u Donjem Dupcu, koje predstavljaju smotre izvornog narodnog stvaralaštva.

Kaona je planinsko selo između Jelice i Čemerna. Udaljeno je 23 km od Guče, na nadmorskoj visini od oko 850 metara. Bogatstvo divljači pruža povoljne uslove za lovni turizam. Od prirodnih lepota ističu se šumski kompleksi sa svim vrstama listopadnog i četinarskog drveća. Tu su izvori „Mala Vrganvoda“ i „Ajdučka voda“, mesta pogodna za izlete.

Turističko društvo „Kaona svake“ godine uoči Prvog maja, uz pesmu i igru obeležava početak turističke sezone. U Kaoni se nalaze i etnografski muzej, bazen za kupanje, ribnjak i jezero.