Sela opštine Kraljevo

Kraljevo se nalazi u centralnom delu Srbije, na obalama reke Ibar, nedaleko od njegovog ušća u Zapadnu Moravu. To je administrativni, kulturni, saobraćajni i trgovinski centar Raškog okruga. Kraljevo ima dugu i burnu prošlost, o čemu svedoče mnogobrojni kulturno - istorijski spomenici iz srednjovekovne i savremene istorije.


Zahvaljujući povoljnom geografsko - saobraćajnom položaju, rekama Ibar, Zapadna Morava, Ribnica, Lopatnica i Studenica, blizini više banja, planina, uređenoj plaži na Ibru i brojnim starim gradovima i manastirima, Kraljevo se svrstava u red privlačnih turističkih gradova.

Planine Kopaonik, Goč, Čemerno, Radočelo i Golija, bogate bujnom vegetacijom i raznovrsnom divljači, poznate su po dobrim terenima za planinarenje, skijanje, lov i ribolov.

Studenica je udaljena od Kraljeva 61 km. Okolinu Studenice karakterišu povoljna klima, izvanredne prirodne lepote, bistra reka Studenica bogata ribom, naročito pastrmkom. Duhovno i svetovno središte srednjovekovne Srbije okružuju brojni manastiri: Studenica, Gradac, Pavlica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Petrova crkva, Ljubostinja, Kalenić, kao i brojne banje: Vrnjačka, Gornja Trepča, Mataruška, Bogutovačka, Jošanička.