Sela opštine Kosjerić

Kosjerić se nalazi u zapadnoj Srbiji. Najveći broj naselja lociran je u rečnim dolinama, na dodiru šuma, njiva, livada, tako da područje Kosjerića po svojim prirodnim lepotama predstavlja idealno mesto za ljubitelje odmora na selu. Veoma dobar geografski položaj Kosjerića pojačava blizina poznatih turističkih centara Zlatibora i Divčibara.


Na teritoriji opštine nalazi se preko sto kulturno - istorijskih spomenika. Crkva brvnara u selu Seča Reka, jedan je od najvrednijih kulturno - istorijskih spomenika. Podignuta je u XV veku, više puta paljena i obnavljana. Današnji izgled dobila je u vreme Karađorđa, 1812. godine. U crkvi se nalazi nekoliko veoma vrednih eksponata: veći broj ikona, „Zlatne dveri“ donete iz Hercegovine, putir iz 1812. godine i relikvija doneta sa Svete Gore.

Seča Reka, dobitnik „Turističkog cveta“ za razvoj turizma, je udaljena 7 km od Kosjerića. To je brdsko seosko naselje, locirano ispod brda Grad, na nadmorskoj visini od 480-550 metra. Kroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima. Turističku vrednost mesta povećavaju brojni kulturno - istorijski spomenici, od kojih je najznačajnija crkva brvnara iz XV veka.

Etnografske vrednosti, izvorni narodni običaji, nošnja, folklor i kulinarstvo, predstavljaju se svake godine na priredbama i manifestacijama, od kojih je najznačajnija „Čobanski dani“ - manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva.

Varda se nalazi na obroncima planine Povlen, na nadmorskoj visini od 900 metara. Udaljena je od Kosjerića 18 km. U centru sela nalazi se internat hotelskog tipa sa oko 90 ležaja, koji pruža sve uslove za organizovanje i izvođenje programa „nastave u prirodi“. U blizini su i tereni za male sportove. Varda je okružena mladim šumama, pašnjacima i plantažama voća. Postoji mogućnost planinarenja i lova na krupnu i sitnu divljač.

Makovište je udaljeno od Kosjerića 21 km. Naslanja se na obronke planina Povlen i Maljen, na nadmorskoj visini od 800-1000 metara. Makovište se odlikuje očuvanom prirodom, nepreglednim livadama, pašnjacima i potocima sa pitkom vodom. U izvorištu reke Godljevače nalaze se Taorska vrela, jedinstven izvor sa slapovima planinske vode u zapadnoj Srbiji, visine 2 do 10 metara.

Mionica Kosjerićka se nalazi u neposrednoj blizini turističkog centra Divčibare, na padinama brda Subjel, a udaljena je od Kosjerića 9 km, na nadmorskoj visini od 620 metara. Selo je brežuljkastog tipa, bogato livadama i pašnjacima. Ispod Subjela izvire reka Mionica, u čijim brzacima se mogu pecati ribe karakteristične za male planinske reke (klen, krkuša i plova). Moguće je loviti nisku divljač.

Kosjerić (selo) se nalazi na periferiji grada Kosjerića, u podnožju planinskih venaca Drmanovine i Crnokose. Sva domaćinstva koja se bave turizmom pružaju kompletnu uslugu, udoban smeštaj u kućama punog komfora i ekološki zdravu hranu koju, sa svojih polja i gazdinstava, spremaju sami meštani.

Zbog lepote i pristupačnosti za turiste su posebno atraktivne planine Drmanovina, čiji je najviši vrh Grad (1.022 metara nadmorske visine) i Crnokosa, obe prekrivene bujnom šumskom vegetacijom. Gosti koji se odmaraju u ovom selu mogu da koriste i sve sadržaje grada Kosjerića, kao što su sportski centar sa olimpijskim bazenom, fudbalskim igralištem, terenima za male sportove koji imaju osvetljenje i mogu se koristiti u večernjim satima, a tu je i raznovrsan kulturno - zabavni program.