Sela opštine Ivanjica

Ivanjica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije u oblasti Staro Vlaških planina. Područje opštine Ivanjica ima velike mogućnosti za razvoj turizma. To uslovljavaju geografski položaj, nadmorska visina (468 metara Ivanjica i 1833 metara planina Golija), raznovrsni pejzaži i planinska klima.


Brze planinske reke bogate su ribom, posebno pastrmkom i klenom. Kroz Ivanjicu protiče reka Moravica, a na području opštine nalazi se nekoliko izvora mineralne vode, kao i golijska jezera Tičar i Nebeska suza. Ivanjica je okružena planinama Golija, Javor, Mučanj i Čemernica. Golija je prekrivena jednom od najbogatijih i najlepših šuma u Srbiji. Proglašena je parkom prirode i pod zaštitom je UNESCO-a, kao rezervat biosfere.

U Ivanjici se nalazi crkva sagrađena 1836. godine, posvećena caru Konstantinu i carici Jeleni. Nedaleko od Ivanjice, na prostoru mesta Kumanica, nalazi se Rimski most, a u samom gradu Ivanjici, na reci Moravici nalazi se najveći jednolučni most na Balkanu.

Turističku ponudu Ivanjice upotpunjuju brojni kulturno - istorijski spomenici: Spomenik - mozaik, delo Đorđa Andrejevića - Kuna, Crkva na Palibrčkom grobu - sazidana na grobu Kosovskog junaka Boška Jugovića i drugi. Posebnu atrakciju čini Satelitska stanica u Prilikama i vodopad na reci Moravici.