Sela opštine Gornji Milanovac

Gornji Milanovac nalazi se u centralnom delu Srbije između planina Maljen, Suvobor, Rajac, Rudnik, Ješevca, Vujna i Kablar. Dominantan položaj ima masiv Rudnika, sa devet vrhova preko 1.000 metara nadmorske visine. U podnožju starih gromadnih planina nalaze se termomineralni izvori: Mlakovac, Svračkovci, Savinac i Brđani. Priroda je ovaj kraj obdarila pitomim šumovitim planinama i čistim rečicama i potocima, predelom privlačnim u sva četiri godišnja doba.


Takođe je u ovaj kraj istorija smestila brojne događaje i ljude iza kojih su sačuvani kulturno - istorijski spomenici. U mestu Takovo je pod barjakom Miloša Obrenovića počelo stvaranje prve srpske države o čemu svedoči muzej, crkva brvnara, i spomenici drugog srpskog ustanka. Iz najstarije zgrade suda u Srbiji, legendarni vojvoda Mišić, komandovao je suvoborsko - kolubarskom bitkom.

Opština ima 63 seoska naselja, od kojih je svako povezano asfaltnim putem sa gradom i drugim selima. Za seoski turizam značajna su sela: Koštunići, Savinac, Rudnik i Leušići.

Koštunići se nalaze na 25 kilometara od Gornjeg Milanovca i isto toliko od Čačka. U Koštunićima se nalazi industrijski kompleks zdrave hrane "Etno-art" i turistički kompleks koji čine Etno kuća „Anđelije Mišić“, Etno muzej „Prodanovića magaza“, istorijski muzej i hotel „Milica i Panajota“. Smeštaj gostiju obezbeđen je u seoskim domaćinstvima i vajatima i živopisnim drvenim kućicama apartmanskog tipa.

Rudnik je varošica na istoimenoj planini koja je prekrivena bujnom šumom i brojnim putevima i stazama koje vode do arheoloških lokaliteta, rudničkih vrhova i manastira Vraćevšnica, Voljavče i Nikolje. Pešačkim stazama lako se stiže i do vulkanske kupe Ostrvica koja predstavlja izazov za planinare. Vrh Ostrvice se završava zidinama Jerininog grada. U centru varošice je hotel „Neda“, „šumska kuća“, dečije odmaralište, brojni sportski tereni i sl.

Savinac je zaseok sela Šarani udaljen 4 km od Takova. Legenda kaže da je ovim putem prošao Sveti Sava i da se u kamenu može videti otisak kopita njegovog konja. Miloš Obrenović je ovde podigao svoju prvu zadužbinu, u spomen svoje supruge knjeginje Ljubice. Ovde počivaju i kosti Vukove ćerke Mine, slikarke i pesnikinje. Sačuvan je i čardak iz Miloševog doba. Za smeštaj gostiju mogu se koristiti brojne vikendice i sobe u seoskim domaćinstvima.

Leušići se prvi put pominju 1718. godine, a ime su dobili po svom osnivaču Leju. Po prirodnim lepotama, nepreglednim pašnjacima i od raznobojnog livadskog cveća šarenim livadama, Leušići se razlikuju od drugih sela, pa se po tome i pamte. Turistička manifestacija u Leušiću, s pravom je nazvana „Cvet livada“. Sam naziv manifestacije opredeljuje njen karakter i sadržaj, posvećen prirodi i lepoti sela u kojem dominira livadsko cveće. Smeštaj je organizovan u kući za odmor „Cvet livada“.