Sela opštine Čačak

Između šumovitih planina Jelice, Ovčara, Kablara i Vujna, koje se blago i talasasto spuštaju prema pitomoj moravskoj dolini i toku Zapadne Morave, nalazi se 58 naselja i grad Čačak. Čačak se prvi put pomnje kao tursko naselje 1409. godine.


Naročito je poznat po kulturno - istorijskim spomenicima, zabavnim i turističkim manifestacijama, banjama, izletištima, galerijama i dr.

Prislonica se nalazi na padinama planine Vujan, na nadmorskoj visini od 870 metara. Selo raspolaže izvorskom vodom i savremeno opremljenim kućama, koje nude ugodan smeštaj, uz kvalitetne domaće specijalitete i uvek sveže voće i povrće. Brojne šume i cvetne kaskade, ispresecane bistrim potocima, predstavljaju idealan ambijent za šetnje. U selu se nalazi manastir Vujan, u kome se nalaze grobnice vojvoda iz srpskih ustanaka, Lazara Mutapa i Nikole Lunjevice. Mogući su izleti do ovčarsko - kablarskih manastira iz XIV i XV veka, do crkve u Trnavi, spomenika Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću, do Takova i dr.

Riđage se nalaze blizu Čačka. Pored boravka u selu, postoji mogućnost izleta do obližnjih manastira i Ovčar Banje, u kojoj u letnjem periodu radi otvoreni bazen sa termalnom vodom. Planine Ovčar i Kablar pogodne su za planinarenje i lov, a reke Zapadna Morava i Kamenica za ribolov.