Sela opštine Brus

Brus je gradić smešten na istočnim padinama planine Kopaonik, između Rasine i Graševačke reke, na 429 m nadmorske visine. Poznat je kao vazdušna banja. Povoljan geografski položaj i blizina Kopaonika uslovili su poslednjih godina intenzivniji razvoj turizma na teritoriji opštine Brus. Nadmorska visina, brojni termo - mineralni izvori, obilje šuma i voda i sportski tereni sa bazenom, uslovili su razvoj planinskog, sportskog, rekreativnog, zdravstvenog, lovnog i seoskog turizma.


Brus ima bogatu prošlost, o čemu svedoče brojni kulturno - istorijski spomenici:

  • manastir Lepenac iz XV veka,
  • ostaci manastira Milentija iz XIV veka,
  • srednjovekovni grad Koznik,
  • crkva i svetilište Metođe iz III veka,
  • crkva sv. Preobraženja u Brusu iz 1836. godine.

Brzeće se nalazi u podnožju Kopaonika na 1070 metara nadmorske visine. Od turističkog centra udaljeno je 14 km. Iz Brzeća do vrha Kopaonika vodi žičara (dvosedežnica) duga 3000 metara. Kroz selo protiče Brzećka reka sa nekoliko prelepih vodenica - potočara, koje gosti mogu posetiti. U blizini Brzeća na putu za Kopaonik u samom nacionalnom parku nalazi se svetilište Metođe iz III veka, sa crkvicom i gejzirom.

Trećeg jula na dan Svetog Metodija, praznik je u Brzeću i celom kopaoničkom kraju. Tada se okupljaju meštani i gosti iz drugih krajeva na velikoj narodnoj svetkovini („Saboru“). Na jedan km od sela nalazi se turistički centar Brzeće, sa nekoliko hotela, od kojih je najreprezentativniji hotel „Junior“, sa 500 ležajeva, fudbalskim terenom i zatvorenim bazenom. Svake jeseni u Brzeću se organizuje slikarska kolonijaKopaonik“.