Savsko jezero - "Ada Ciganlija"

Savsko jezero je mikroakumulacija koje se nalazi u beogradskoj opštini Čukarica. Ovo jezero se naziva još i „Beogradsko more“ i „Ada Ciganlija“.


GALERIJA

Savsko jezero -
Savsko jezero -
Savsko jezero -

Savsko jezero predstavlja nekadašnji desni rukavac reke Save, koje je nastalo građenjem veštačkih brana kod Ade Ciganlije. Jezero je počelo da se formira 1957. godine, a završeno je 10 godina kasnije. Ideja je bila da se napravi rekreacioni centar za odmor, razonodu i sportske aktivnosti. Dužina jezera je oko 4 km, širina prosečno oko 200 m, a dubina od 3 do 6 m. Površina jezera je oko 1 km², a površina celog kompleksa Ade Ciganlije je 800 h. Jezerska voda je čista i varira od sezone kupanja, dok providnost vode van sezone kupanja je i do 5 m. Temperatura vode tokom letnjih meseci dostiže i 27°C. Kupališna sezona počinje u junu i traje do septembra

Taložnik je mali ograđeni deo jezera, iz koga se u Savsko jezero ubacuje filtrirana voda, dok se pomoću pumpi iz jezera izbacuje voda u Čukarički rukavac, čime je obezbeđena njegova protočnost. Druga, makiška strana jezera takođe je uređena i prepuna različitih sadržaja za posetioce.

Više puta jezero je poribljavano, a u njemu žive smuđ, som, deverika, šaran, štuka, međutim jezero  nije klasično ribolovačko mesto, više je uređeno za turiste, sportiste i šetače. Uz plažu oko jezera nalazi se staza za šetnju, vožnju skejta, bicikla i rolera, kao i brojni kafići do kojih se može stići i turističkim vozićem koji u letnjim mesecima redovno saobraća oko jezera.

Savsko jezero od strateškog je značaja za Beograd, predstavlja rezervoar pijaće vode gradskog vodovoda i spada u zonu najstrožije vodozaštite.

Godine 2012. Ada Ciganlija je dobila „Plavu zastavu“ čime je potvrđeno da kupalište ispunjava stroge kriterijume u pogledu kvaliteta vode, plaža, spasilačke službe i drugih sadržaja. Ceo kompleks predstavlja najuređeniji sportsko-turistički kompleks Beograda, gde se u letnjem periodu okuplja čak 150.000 ljudi dnevno. Kupalište je jedno od najbezbednijih i najvećih u celoj Evropi. Opremljeno je kompletnom infrastrukturom, javnim kupatilima, česmama i tuševima. Posetioci ovde mogu skijati na vodi, skakati bandžijem, jedriti i roniti.