Ribarsko područje "Zapadna Morava"

Ribarsko područje "Zapadna Morava" obuhvata vodotoke reka: Zapadna Morava od nastanka do administrativne granice između grada Čačka i grada Kraljeva, Golijska Moravica, Đetinja, Veliki Rzav, Mali Rzav, Belica, Crni Rzav, Beli Rzav, Skrapež, Kamenica, Čemernica, Dičina, Lim, Mileševka, Bistrica, Uvac od granice Specijalnog rezervata prirode "Uvac" do ušća i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja.


Time su obuhvaćene teritorije opština Užice, Čačak, Kosjerić, Požega, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica, Sjenica, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Čajetina i Arilje.

Zapadna Morava predstavlja jednu od većih reka na teritoriji Srbije. Nastaje spajanjem Đetinje i Golijske Moravice kod Požege. Duga je 308 km, koja se kod Stalaća spaja sa Južnom Moravom i koje zajedno čine Veliku Moravu. Poznata je po Ovčarsko-Kablarskoj klisuri i jezeru Međuvršje. Jezero je posebno bogato ribom, kao i sama reka: somom, šaranom, deverikom, linjakom, štukom, grgečom, jeguljom, skobaljem, karašom, kao i nekim alohtonim vrstama koje su donete iz Azije i Amerike, sunčanica i manić, koje ugrožavaju opstanak drugih riba u reci.

Golijska Moravica  nastaje od Golijske reke i Jabukovačkog potoka, čime razdvaja masive planine Golije i Javor. Na dužini od  60 km prima veliki broj pritoka. Veće pritoke su Nošnica, Bukovica, Grabovica, Lučka i Pakašnica. Bogata je potočnom pastrmkom i lipljanom.

Đetinja nastaje od potoka koji izviru na planini Tari. Nakon toka od 75,4 km spaja se sa Golijskom Moravicom i formira Zapadnu Moravu. Poznata je po klisuri, koja je stavljena pod zaštitu kao Predeo izuzetnih odlika. Zbog velikog kvaliteta vode na pritoci reke Đetinje, Sušici nalazi se mrestilište pastrmke. Sama reka bogata je potočnom pastrmkom, mladicom  i lipljanom.

Veliki Rzav je pritoka Golijske Moravice. Spada u jedne od najčistijih reka Srbije. Nastaje od Presječke reke i Bukovog potoka, ukupne dužine 67 km. Poznat je po kanjonu Orlovače, koji ljudi posećuju pre svega zbog mogućnosti raftinga. Zbog samog terena nije moguća normalna prohodnost, ali reka je izuzetno bogata ribom: potočna pastrmka, dužičasta pastrmka i lipljan. Međutim lipljan je zakonom zaštićen, te se mora vratiti u vodu nakon ulova.

Mali Rzav predstavlja pritoku Velikog Rzava. Reka je duga 40 km, čiji je jedan deo zaštićen kao Predeo izuzetnih odlika “Dolina Malog Rzava”. Od riba najviše ima potočne pastrmke i  kalifornijske pastrmke.

Lim predstavlja međunarodnu reku jer izvire na prostoru Crne Gore, iz Plavskog jezera. Zatim teče kroz Bosnu i Hercegovinu i nakon 220 km toka uliva u reku Drinu. Reka je poznata po veštačkom jezeru Potpeć, bogatstvu prirodnih i kulturnih vrednosti i mogućnosti splavarenja i kajakarenja. Bogata je pastrmkom, mladicom i lipljanom, dok na jezeru ima smuđa, soma, mrene, belice, rakova i pastrmke.

Čemernica predstavlja pritoku Zapadne Morave, dužine 47 km. Izvire na Valjevskim planinama, tekući ka  jugoistoku, ka gradu Čačku. Bogata je pastrmkom I lipljanom.

Bistrica izvire na planini Zlatibor, koja se nakon toka od 15 km uliva u Lim. Poznata je po XE “Bistrica” koja je kao i sama reka bogata  pastrmkom.

Uvac izvire na Ozrenu, u blizini Sjenice. Pritoka je reke Lim, dužine 119 km. Na reci su izgrađene hidroelektrane Kokin Bron i Uvac, kao i tri veštačka jezera Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko. Takođe poznata je i po klisuri koja je proglašena za Specijalni rezervat prirode. Reka je bogata pastrmkom, mladicom, mrenom, šaranom, somom i mladicom.