Ribarsko područje "Velika Morava 2"

Ribarsko područje "Velika Morava 2" obuhvata vodotoke reka: Dunav od Velikog Sela 1150 km do mosta na putu Smederevo - Kovin 1112 km, Velika Morava od ušća reke Rače do ušća u Dunav, Jasenica i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja. Prostire se na teritorijama sledećih opština Smederevo, Velika Plana, Topola, Smederevska Palanka i gradske opštine Mladenovac, Sopot i Grocka.


Dunav izvire na planini Švarcvald, prolazi kroz deset evropskih zemalja i uliva se u Crno more. Ukupna dužina reke je 2783 km. Kroz Srbiju teče u dužini od 588 km gde prima kao pritoku reku Savu, Tisu, Veliku Moravu, Timok i dr. Kao druga najduža reka u Evropi i najznačajnija reka u Srbiji, predstavlja veoma zanimljivu lokaciju za ribolov. Duž celog njenog toka postoje zanimljiva mesta za pecaroše. Reka je bogata raznim vrstama ribe, od šarana, soma, smuđa, štuke, bucova. Glavna ribolovna područja u okolini Smedereva idu od Orešca do ušća Velike Morave. Izletište Jugovo poznato je lovište smuđeva. Cela obala do mosta na Dunavu bogata su somovima, šaranom i smuđom. Drešina bara kod Smedereva predstavlja manje jezero u kome se može loviti smuđ i bela riba. Još jedan od ruvakaca Dunava je i Aglov. Ovde se lovi štuka i bela riba. Manje poznato ribolovno područje su Bare. Njih ima desetak i bogate su deverikom, šaranom, karašom, linjakom i štukom.

Velika Morava nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave. Dužina reke iznosi 185 km. Nekada je bila duža, ali usled melioracionih  radova učinjena je kraćom. Od ušća reke Rače u Veliku Moravu pa sve do ušća Velike Morave u Dunav najbolja mesta za ribolov nalaze se blizu mesta Šalinac, Trnovče i Lipe. Ovde se lovi mrena, smuđ, som i šaran. Javlja je i klen, skobalj, bucov, krkuša i bela riba, ali u manjem obimu.

Jasenica je najduža pritoka Velike Morave. Duga je 85 km. U reci se najviše lovi klen, potočna mrena i beovica.