Ribarsko područje "Južna Morava 2"

Ribarsko područje "Južna Morava 2" obuhvata vodotoka reka: Južna Morava od ušća Barbeške reke (kod mesta Zaplanjska Toponica) do mesta Donja Trnava, Jablanica od izvora do administrativne granice između opštine Lebane i opštine Leskovac, Pusta reka, Toplica, Toponička reka, reka Nišava od granice Parka prirode "Sićevačka klisura" do ušća i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja.


Time su obuhvaćene teritorije opština Niš, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Žitorađa, Prokuplje, Kuršumlija, Bojnik, Lebane i Medveđa.

Južna Morava  je najveća reka u okviru ovog ribolovnog područja. Nastaje od Preševske i Binačke Moravice, koje se spajaju kod Bujanovca. Duga je 246 km. Od nastanka do ušća Barbeške reke love se somovi, šarani, deverike, šljivari, štuke i mrene.

Nišava nastaje u Bugarskoj, dok kroz Srbiju teče u dužini od 151 km. U reci se love klen, skobalj, šaran, karaš, mrena, krkuša, belica, pliska, linjak, grgeč i štuka.

Jablanica spada u grupu manjih reka, dužine 85 km. Leva je pritoka Južne Morave, koja spada u grupu sušica tj reka koja presušuje tokom zime i leta.  Riblji fond je dosta siromašan, ali klena ima u izobilju.

Pusta reka izvire na planini Radan, koja silazeći sa planine puni Brestovačko jezero i nastavlja dalje sve do Doljevca gde se uliva u Južnu Moravu. Duga je 71 km. Jezero je bogato šaranom, linjakom, štukom, deverikom, karašom, babuškom, amurom, somom, klenom, belicom i mrenom.

Toplica predstavlja levu pritoku Južne Morave. Izvire na Kopaoniku, koja se nakon toka od 136 km uliva u Južnu Moravu. Bogata je klenom, skobaljen i šiljkom.