Ribarsko područje "Južna Morava 1"

Ribarsko područje "Južna Morava 1" obuhvata vodotoke reka: Binačka Morava, Preševska Moravica, Južna Morava od nastanka do ušća Barbeške reke (kod mesta Zaplanjska Toponica), Pčinja, Dragovištica, Jerma, Veternica, Vlasina, reka Jablanica od administrativne granice između opštine Lebane i grada Leskovca do ušća, reka Nišava od državne granice sa Republikom Bugarskom do granice Parka prirode "Sićevačka klisura" i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja.


Time su obuhvaćene teritorije opština Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han, Crna Trava, Vlasotince, Babušnica, Dimitrovgrad, Pirot i Bela Palanka.

Južna Morava  je najveća reka u okviru ovog ribolovnog područja. Nastaje od Preševske i Binačke Moravice, koje se spajaju kod Bujanovca. Duga je 246 km. Od nastanka do ušća Barbeške reke love se somovi, šarani, deverike, šljivari, štuke i mrene.

Nišava nastaje u Bugarskoj, dok kroz Srbiju teče u dužini od 151 km. U reci se love klen, skobalj, šaran, karaš, mrena, krkuša, belica, pliska, linjak, grgeč i štuka.

Reka Jerma predstavlja levu pritoku Nišave. Duga je 74 km, protičući kroz Srbiji i Bugarsku. Poznata je po istoimenom kanjonu, te je proglašena za Specijalni rezervat prirode. U okviru njega je zabranjen ribolov, ali ostali deo je otvoren za ribolovce. Riblji fond je veliki, ali dominiraju klen i pastrmka.

Reka Pčinja izvire u jugoističnom delu Srbije, ukupne dužine od 128 km. Predstavlja pritoku  reke Vardar. Jedan deo teritorije opštine Bujanovac, površina od 2.606 ha proglašen je prirodnim dobrom “Dolina Pčinje” i u  okviru njega zabranjen je ribolov, dok  je van granica prirodnog dobra dozvoljen. Reka je poznata po retkoj vrsti pastrmke koja je ovde mresti – Salmo trutta, kao i klenom.

Vlasina izvire iz istoimenog jezera, gde se nakon toka od 70 km uliva u Južnu Moravu. Spada u brze planinske reke, izuzetno čiste i bogate klenom, skobaljem i šiljkom.

Jablanica spada u grupu manjih reka, dužine 85 km. Leva je pritoka Južne Morave, koja spada u grupu sušica tj reka koja presušuje tokom zime i leta. Riblji fond je dosta siromašan, ali klena ima u izobilju.