Ribarsko područje "Bačka"

Ribarsko područje "Bačka" obuhvata vodotoke reka: Dunav od 1433 km do 1297 km, Krivaja, Čik i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja. Prostire se na teritorijama opština Novi Sad, Sombor, Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Apatin, Odžaci, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Temerin i Titel.


Dunav izvire na planini Švarcvald, prolazi kroz deset evropskih zemalja i uliva se u Crno more. Ukupna dužina reke je 2783 km. Kroz Srbiju teče u dužini od 588 km gde prima kao pritoku reku Savu, Tisu, Veliku Moravu, Timok i dr. Kao druga najduža reka u Evropi i najznačajnija reka u Srbiji, predstavlja veoma zanimljivu lokaciju za ribolov. Duž celog njenog toka postoje zanimljiva mesta za pecaroše. Reka je bogata raznim vrstama ribe, od šarana, soma, smuđa, štuke, bucova.

Krivaja nastaje spajanjem nekoliko potoka koji izviru na teritoriji Bačke. Duga je 109 km. Od riba javlja se babuška, crvenperka, bodorka, deverika, šaran i  štuka.

Čik izvire u južnom delu Mađarske, uz samu granicu sa Srbijom. Duga je  95 km. U reci žive šaran, štuka, deverika, babuška, bodorka, amur. Pregrađivanjem reke nastala je akumulacija Svetićevo, površine 12 ha takođe bogato šaranom, štukom, babuškom i belom ribom.

Takođe, jezera na teritoriji Bačke predstavljaju potencijal za razvoj ribolova. Palićko i Ludoško jezero nalaze se u blizini Subotice. Bogati su babuškom, cvrenperkom, bodorkom, štukom i  šaranom. Takođe jezero Tresetište smešteno je uz samu granicu sa Mađarskom. Površine 4 ha, izuzetno je bogato amurom, linjakom, babuškom, štukom i šaranom.

U blizini Bača nalazi se jezero Provala. Bogato je šaranom, štukom, bodorkom, crvenperkom i babuškom.

Jezero Crni vir nalazi se na teritoriji Novog Sada. Površine je 1,7 ha i bogato je šaranom, smuđom, amurom, štukom, babuškom i bandarom. Inače je poznato po šaranima i amurima koji mogu da dostignu težinu i do 20 kg.

Uz granicu sa Hrvatskom  prostire se Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje. Sastoji se iz brojnih rukavca Dunava, kanala, bara i močvara površine 19.648 ha. Zbog prirodnih vrednosti mogućnosti razvoja turizma, lova i sportskog ribolova su velike.  Riblji fond obuhvata: šaran, štuka, linjak, jaz, deverika, som, smuđ i dr. Takođe na teritoriji opštine Sombor nalazi se i jezero Čonoplja površine 22 ha. Bogato je šaranom, amurom, smuđom, babuškom, štukom i belom ribom. 

U blizini Odžaka nalazi se ada Golić u kojoj se lovi štuka, bucov  i razne vrste bele ribe.

Na levoj obali Dunava, u blizini Bačke Palanke nalazi se Park prirode Tikvara u okviru kojeg se nalazi istoimeno jezero površine 25 ha. Bogato je šaranom, somom, smuđom, deverikom, babuškom i štukom. Takođe u blizini su i Gložanska jezera. Njih čine 2 veća i 2 manja basena površine 4 ha. Bogata su šaranom, amurom, štukom, somom i linjakom.