Rakija viljamovka

Viljamovka je rakija koja se od davnina pravi i pije kod Srba.

Postoje dve sorte: viljamovka žuta i viljamovka crvena. Sazrevaju tokom avgusta, a plodove treba brani tek kada u u potpunosti sazreli. Ove sorte sadrže od 7 % do 10 % šećera, a sadržaj kiselina je veoma nizak.


  • Berba plodova
  • Pranje i sušenje
  • Skladištenje od 2 do 4 nedelje
  • Muljanje
  • Alkoholna fermentacija
  • Destilacija prevrele komine
  • Odležavanje i finalizacija rakije

Plodovi se beru ručno ili mašinski, a peteljke uklanjaju kako ne bi došlo do pojave lošeg mirisa u destilatu. Pranje i sušenje plodova je neophodno kako bi se uklonile sve nečistoće i štetni mikroorganizmi. Nakon sušenja plodovi se skladište 2 do 4 nedelje kako bi kruške omekšale. Zbog svoje težine lako otpuštaju sok te muljanje nije potrebno. Ukoliko je faza odležavanja preskočena, onda je potrebno izmuljati plodove. Ukoliko je kljuk suv, dodaje se mala količina vode.

Alkoholno vrenje se vrši na isti način kao i kod proizvodnje jabuke i šljive. Posude za vrenje ili fermentori pune se oko 80 % zapremine. Taj prazan prostor se ostavlja jer se fermentacija izvodi bez prisustva vazduha čime se sprečava da u kominu dospeju prljavštine. Vrenje traje od 20 do 30 dana, a temperatura prostorije u kojoj se nalazi ne sme preći 18°C. I kruška, kao i jabuka ima nizak sadržaj kiselina, te je u procesu vrenja neophodno podešavanje kiselosti dodatkom koncentrovane sumporne kiseline (na 100 kg kljuka dodaje se 50 - 60 ml sumporne kiseline). Fermentacija je završena kada filtrat prevrelog kljuka pokazuje vrednost od 6 do 17°Oe. Nakon toga je odmah potrebno izvršiti destilaciju. Kada je koncentracija alkohola u destilatu ispod 55%, potrebno je stalno proveravati uzorke kako se ukus ne bi uništio. Destilat viljamovke sadrži puno eteričnih ulja, zbog čega je potrebno filtritati rakiju. Pre filtracije rakiju treba ohladiti na temperaturi od 5 do 8°C kako ne bi došlo do izdvajanja pojedinih aroma, a zatim se skladišti u tamnim posudama i na temperaturi od oko 15°C.