Rakija od meda - medovača

Med se defineše kao prirodni pčelinji proizvod koji sadrži mineralne materije, belančevine, organske kiseline i šećere koji ljudskom organizmu omogućuju rast, razvoj i održavanje imuniteta. Sadržaj šećera kreće se u granicama oko 60 - 70%. Alkoholnom fermentacijom vode u kojoj je razređen med nastaje vino od meda ili medovina, a destilacijom medovine nastaje rakija od meda.


Pre alkoholne fermentacije neophodno je pripremiti rastvor. U 100 l tople vode potrebno je staviti oko 30 kg meda, a pomoću širometra treba sadržaj šećera podesiti na oko 15 %. Ovaj rastvor treba zagrejati do ključanja u posudu od nerđujućeg materijača i u međuvremenu ukloniti penu koja se stvorila. Nakon toga rastvor treba ostaviti da se ohladi do oko 20°C. Kiselost se podešava dodavanjem limunske kiselina. Na 100 l vode stavlja se oko 25 g limunske kiseline.

Ovaj rastvor stavlja se u fermentor gde se dodaje selekcioni kvasac kako bi se šećer prefermentisao u alkohol. Kvasac se dodaje prema uputstvu proizvođača, s tim što bi valjalo dodati malo veću količinu od naznačene jer ovakav rastvor, za razliku od voćnih komina ne sadrži, ne sadrži nikakve kvasce. Fermentor se zatvara poklopcem koji se skida nakon završetka procesa fermentacije, što obično traje oko nedelju dana. Ovako dobijen proizvod naziva se medovina ili vino od meda. Kako bi se dobila rakija, medovina se podvrgava destilaciji odmah nakon što se utvrdi završetak alkoholne fermentacije.

Destilat treba da odleži oko šest nedelja, nakon čega se razređuje destilovanom vodom na jačinu oko 37 vol % alkohola. Ovakva rakija treba da stoji u prostorijama gde temperatura nije ispod 5°C kako ne bi došlo do gubitka arome. Pre pijenja možete je zasladiti medom.