Rakija i hrana

Način pijenja rakije, kao i hrana uz koju ide zavisi pre svega od starosti same rakije. Nove arome koje nastaju sa starenjem treba složiti sa različitim ukusima hrane. Mlađe rakije (do 3 godine) se najviše slažu sa predjelima (sirevi, kajmak, sušeno meso).


Rakije koje su odstojale do nekih 7 godina piju se uz glavno jelo, poput ribe, crvenog mesa, a mogu se upariti i uz gulaše i paprikaše.

Uz desert se slažu starije rakije (odležale deset i više godins). Tradicionalni recepti srpskih pita i kolača su najbolja ideja, ali i strani kolači mogu da budu zamena.

Takođe, srpske rakije mogu se koristiti i kao zamena za alkohol koji se stavlja u mnogim receptima. Na primer, rum se stavlja u kolače, viski za ribu, a zamena može da bude šljivovica.

Kuvana rakija je jedna specifična vrsta koja se pravi samo od šljivovice. Poznata je i pod imenom šumadijski čaj jer je nekada Šumadija bila glavni proizvođač šljivovice. Za ovo piće se kaže da se pije u mesecima koja u svom nazivu sadrže slovo „r“, dakle od septembra do aprila ili zime kako bi vas ugrejala. Pije se iz staklenih čaša i obavezno uz neko meze (sir, proja, turšija). Tako može da se popije više a da vas „ne uhvati“.

Recept: U suvu šerpu staviti šećer (oko 4 – 5 kašika) i istopiti na tihoj vatri. Zatim sipajte rakiju (200 ml) i vodu (100 ml) i sačekajte dok rakija proključa i onda smanjiti temperaturu i kuvati dok se sav šećer ne otopi. Ova rakija se pije odmah, bez dogrevanja jer tada gubi sva svoja svojstva i specifičan ukus.