Radovanjski lug

U ataru sela Radovanje, na oko 8 km od gradskog naselja Velika Plana, na površini od 46 ha, nalazi se spomen kompleks Radovanjski lug. Obuhvata prvobitno grobno mesto Đorđa Petrovića, crkvu Zahvalnicu, parohijski dom, letnju pozornicu i ulaznu kapiju. 


U ovom selu ubijen je vođa Prvog srpskog ustanka, vožd Karađorđe Petrović, u zaveri koju je osmislio tadašnji vođa Srba, Miloš Obrenović, ne želeći da dopusti Karađorđu da Srbiju uvuče u novi rat protiv Osmanlija a time ugrozi i njegovu vlast. Ubistvo je počinio Karađorđev kum, Vujica Vulićević, na praznik arhangela Gavrila 26. jula 1817. godine. Vujica je kao čin pokajanja podigao u ataru Starog Sela crkvu Pokajnicu. Karađorđeva glava poslata je turskom sultanu u Istanbul, dok je telo prvobitno sahranjeno u Radovanjskom Lugu pod obeleženim hrastom.

Danas se na tom mestu nalazi mermerna ploča sa testom, drveni krst i gvozdena ograda, dok je telo premešteno u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu. Karađorđev unuk, tadašnji kralj Aleksandar I Karađorđević, po projektu arhitekte Vasilija Androsova 1936. godine podiže crkvu Svetog arhangela Gavrila, koju narod naziva Zahvlanica. U njenom dvorištu 2010. godine otvoren je parohijski dom u stilu šumadijsko-pomoravske arhitekture.