Radionice duboreza

Program radionice duboreza je koncipiran tako da je akcenat na praktičnom radu i izradi uzoraka od najjednostavnijih geometrijskih, postepeno do komplikovanijih crteža. Razlog za to je stara tehnika koja je na neki način zanemarena ali nedovoljno zastupljena i izučavana kod nas na svim školama i univerzitetima.


GALERIJA

Radionice duboreza
Radionice duboreza
Radionice duboreza

Što se tiče samog načina rada, sav potreban materijal je obezbeđen, a podrazumeva dleta, čekić, stege i drvene medijume određenih dimenzija, u zavisnosti od zadatka. Časovi su koncipirani tako da se prvo savladava plitki reljef, zatim napredniji ornamenti i reljefni naglašeniji oblici. Pre svega se osmišljava i izrađuje crtež. Zatim se crtež aplicira na drveni komad, te se uči način i postupnost usecanja, grubog i finog oslobađanja, vađenje viška materijala.

Način rada je prilagođen individualnim mogućnostima polaznika, bez insistiranja na brzini izrade, a praktikuje se rad u manjim grupama. Bilo kakvo predznanje nije neophodno.

Trajanje jednog časa je 2 sata.

Predavač na radionici je Nina Nikolić, primenjeni umetnik, član ULUPUDS-a i naslednik duborezačke radionice Branislava Nikolića iz Kragujevca.

Kontakt:  [email protected] ili 060/55-87-997