Planinska trepteljka

Izmerena veličina Planinske trepteljke varira od 16.5 cm do 17 cm. Raspon krila koji ova ptica ima je od 22.5 cm do 28 cm.  Njeno stanište su pašnjaci na visokim planinama i kamenari koji se nalaze na nadmorskim visinama od 1.000 m do 2.000 m. Ovakva staništa, koja su najpogodnija za nastanjivanje pomenute vrste, nalaze se u čitavoj Evropi sa izuzetkom Islanda. Prisutna je po većim planinskim masivima, ali sporadično. Zimu provodi na prostorima zapadne i južne Evrope.


Na teritoriji Republike Srbije relativno je malobrojna i može se zapaziti na svega nekoliko lokacija na njenom prostoru, i to u najvećem broju u južnim i jugozapadnim delovima zemlje, na primer na Šar planini, na Jadovniku i na Zlataru, a može se uočiti i u istočnim delovima zemlje na Staroj planini, kao i u centralnom delu Srbije gde se njeni predstavnici nastanjuju na planini Kopaonik. Problem koji se javlja ogleda se u činjenici da je brojnost ove populacije u opadanju. U pitanju je malobrojna gnezdarica, odnosno selica.  Preduzima migracije i zapažen je njen dolazak na praćene lokacije oko 15. aprila i njen odlazak sa pomenutih lokacija oko 1. oktobra.

Kao što i sve ševe čine, tako i Planinska trepteljka svoje gnezdo pravi na zemlji i to u niskoj travi. Pomenuta vrsta se gnezdi jednom godišnje, a ponekad i dva puta po godini. Maj je mesec u kome se prvi put gnezdi, a evidentirano je čak i vreme njenog prvog gnežđenja – ono je od 20. maja do 30. maja. Broj jaja u njegom leglu iznosi 4, ali ponekad se može desiti da se u gnezdu pronađe i pet jaja ove vrste.

Naučni naziv za Planinsku trepteljku je „Anthus spinoletta“ i iz porodice Pliski je („Motacillidae“). Rod kome ova ptica pripada je: pevačice („Passeriformes“).

Anthus spinoletta“ je vrsta ptice koja je upisana na listu Strogo zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.