Plamenac (Flamingo)

Plamenac predstavlja izuzetno retku vrstu ptice na prostoru Republike Srbije, ali veoma poznatu po svom drugom, popularnijem nazivu koji glasi „Flamingo“. Flamingo je izraz koji se koristi za ovu vrstu u nemačkom govornom području, ali takođe i u engleskom govornom području gde mu je pun naziv „Greater Flamingo“. Naučni naziv glasi „Phoenicopterus roseus“, a u listi koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije „Strogo zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva“ upisan je i narodni naziv „Plamenac“.


Flamingo je raspostranjen u Francuskoj, Španiji i u Turskoj, a na teritoriji Republike Srbije zabeleženo je svega pet podataka o posmatranju ove vrste nakon 2000. godine. Ova vrsta posmatrana je na tlu Vojvodine. Pored navedenih evidencija, postoje još samo dva podatka iz istorije. Plamenac se može nastaniti na plitkim i muljevitim obalama delti velikih reka, a na njegovom meniju nalaze se planktoni i rakovi, pa nas ova činjenica može odvesti zaključku zašto je pomenuta vrsta izuzetno redak posetilac u Republici Srbiji ili samo preletnica preko njene teritorije. Gnezdo pravi od blata i peska; sagrađeno je tako da dostiže visinu od 50 cm do 70 cm i ima udubljenje u koje polaže jaja. Gnežđenje obavlja jednom godišnje i u leglo „Phoenicopterus roseus“ polaže jedno, dva ili tri jaja.

Ne postoje podaci o migracijama navedene ptice, pa se ne može sa sigurnošću govoriti odakle dolazi, kada dolazi, koliko prosečno se zadržava i kuda dalje nastavlja.

Veličina ptice je prepoznatljiva. Reč je o vrsti koja dostiže visinu od 125 cm, a takođe može porasti i više, pa čak i do 145 cm. Osim tela koje nije zanemarljive veličine, i raspon krila može dostići interesantne dimeznije od 140 cm pa sve do 165 cm. Strogo zaštićena divlja vrsta Flamingo pripada redu „Ciconiiformes“ (čaplje, rode i ibisi) i porodici „Phoenicopteridae“ (plamenci) i predstavlja pravu retkost i lepu pojavu na teritoriji Republike Srbije.