Pivo i hrana

Pivo se najviše konzumira leti, pre svega jer pruža osveženje i uživanje a samim tim nadoknađuje izgubljenu tečnost i mineralne materije koje znojenjem gubimo. Naravno to ne znači da se zimi ne može piti.


Njegova primena u kulinarstvu je iznenađujuće velika, bilo da se dodaje u toku kuvanja, kao supa ili se njime preliva meso ili se koristi u pripremi slatkiša. Često se koristi umesto kvasca, ali i za pravljenje koktela. Prilikom sipanja čaša treba da stoji koso prema flaši čime se formira pena. Ukoliko pivo sipate iz bureta, čašu držite koso ispod slavine i pustite da pivo ide niz staklo kako se ne bi stvorilo mnogo pene. Vodite računa da čaše u kojima sipate budu čiste jer masnoća  uništava penu i pivo postaje bljutavo.

Prilikom kuvanja sa pivom, budite oprezni jer ono jako peni i tečnost lako prekipi.

Saveti za ispijanje piva:

  • Rashladiti pivo do odgovarajuće temperature
  • Uvek piti iz čaše a ne flaše
  • Čaše uvek dobro oprati

Opšte pravilo glasi da se uz laganu hranu služi svetlo pivo, a uz jaču tamnije. Uz piletinu, ribu, morske plodove i salate služe se laganija piva. Testenine su pogodne za sva piva, ali uglavnom se služe uz svetla. Uz jača mesa, poput svinjetine i jagnjetine idu tamnija. Za sireve se obično vezuje pravilo da se služe uz vino, ali se izvrsno slažu i sa pivom. Ovde samo treba vodiit računa da „jači sirevi“ idu  uz „jača piva“. Još jedno pravilo je da ako je hrana previše začinjena, pivo treba da bude „slabije“ odnosno služi se svetlo pivo.

Temperatura piva kada se služi bi trebala da bude  7 - 9°C. Nikada se ne stavlja u zamrzivač već samo u frižider jer kada se čuva na previše hladnom mestu, gubi na svom ukusu i slabo peni. Dok pak toplo pivo previše peni i ima bajat ukus. Najbolje ga je čuvati u podrumu i ne duže od šest nedelja jer posle gubi na ukusu. Za razliku  od vina, pivske flaše se čuvaju uspravno.

Ne preporučuje se mešanje kafe i piva. Naime, u našem društvu vlada mišljenje da posle preterane konzumacije piva treba popiti jaku kafu kako bi se ubrzala razgradnja alkohola. Međutim, ne postoje ni lekovi ni mere koje ubrzavaju razgradnju alkohola u krvi. Isti slučaj je i sa duvanom. Pivo i pušenje ne idu zajedno jer nikotin utiče na čulo mirisa i ukusa pa se i uživanje smanjeno, a najčešće se javlja jaka glavobolja.