Pionirski park

Jedna od retkih oaza zelenila smeštena u najužoj zoni Beograda je Pionirski park, koji je zakonom zaštićen kao spomenik prirode. Nalazi se u centru grada, između Bulevara kralja Aleksandra, ulice Dragoslava Jovanovića, Kralja Milana i Kneza Miloša i pripada gradskoj opštini Stari grad. 


Pod zaštitom je stavljen radi očuvanja ambijentalnih, kulturno-istorijskih, botaničkih i bioekoloških karakteristika, kao i održavanja i unapređenja stanja bioloških, estetskih i turističkih vrednosti Beograda. Ukupna površina zaštićenog spomenika prirode je 3,60 ha.

Zajedno sa dvorskim zdanjima (zgrada Starog dvora - danas Skupština grada Beograda i Novi dvor - danas sedište predsednika Republike Srbije) čini zaštićenu okolinu nepokretnih kulturnih dobara koje svedoče o događajima iz prošlosti. Sredinom 19. veka počinje razvoj ovog dela grada da bi 1907. godine bio izgrađen Dom narodne skupštine. Posle Drugog svetskog rata uklonjen je kameni zid čime je tadašnja dvorska bašta pretvorena u jedinstveni gradski prostor, koji je ime dobio po česmi posvećenoj pionirima (izgrađena 1952.).

Prostor parka čine 3 podceline:

  • prva uz ulicu kneza Miloša
  • druga, cvetni deo izpred zgrade Skupštine grada
  • treća prema ulici kralja Milana.