Petrovac na Mlavi

Opština Petrovac na Mlavi zauzima središnji deo sliva reke Mlave, između Gornjačke klisure i stiške ravnice na severu. Opština se nalazi u Centralnoj Srbiji i spada u Braničevski okrug. Sedište opštine je grad Petrovac na Mlavi.


Petrovac na Mlavi je sagrađen 1859. godine, po naređenju kneza Miloša Obrenovića, i on mu daje naziv po njegovom prijatelju, a na zahtev meštana sela Svine, krajinskom vojvodi i kasnije državnom savetniku Milutinu Petroviću Eri, mlađem bratu Hajduk Veljka Petrovića.

Opština raspolaže brojnim blagodetima, među kojima je u prvom redu netaknuta priroda. Reka Mlava i šume u Podhomolju.

Južno od Petrovca na Mlavi nalaze se ruševine grada Graca i ostaci rimskih tvrđava u klisuri ispod čuvene planine Vukan. Kod sela Melnice nalazi se manastir Vitovnica o kojem je najstariji pomen iz 1557. godine. Prema predanju podignut je u vreme kralja Milutina. Manastir Blagoveštenje kod Ždrela je iz XIV veka i pripada moravskoj školi. Pokraj ovog manastira su ostaci crkvice koju narod zove Mitropolija. U blizini je i čuveni manastir Gornjak.

Manifestacije:

  • Takmičenje sela: zahvaljujući ovoj manifestaciji sačuvano je neprocenjivo blago narodnog stvaralaštva, originalan folklor, izvorna muzika i etnološka baština.
  • Međunarodni festival dečijeg narodnog stvaralaštva „Kreni kolo“.
  • Smotra dečijeg likovnog stvaralaštva „Delis“.
  • Smotra recitatora.