Partizansko spomen-groblje na Dovarju u Užicu

U okviru groblja Dovarje u Užicu nalazi se partizansko spomen-groblje gde su sahranjeni posmrtni ostaci poginulih boraca užičkog kraja 1941 - 1945. godine.


Na tom mestu je tokom Užičke republike, 2. oktobra 1941. godine, izvršena sahrana poginulih partizanskih boraca stradalih na Drežničkoj gradini. Posle rata projekat kosturnice izradila je arhitekta Ružica Ilić. Zvanično je otvorena na Dan ustanka 7. jula 1958. godine. Na nadgrobnoj ploči uklesana su imena 176 boraca a među njima 5 narodnih heroja i 54 neidentifikovana poginula borca.

U podnožju groblja Nemci su tokom decembra 1941. godine spalili posmrtne ostatke komandanata Dušana Jerkovića (Užičkog partizanskog odreda) i Vukole Dabića (Radničkog bataljona), stradalih u bici na Kadinjači. Na tom mestu izgrađena je arhitektonsko-skulpturalna kompozcija, prema projektu arhitekte Uglješe Bogunovića i vajarke Milice Ribnikar-Bogunović. Spomenička kompozicija sagrađena je od tri uporedna obeliska visine od 7 metara. Na spomeniku je ispisan memorijalni tekst. Svečano je otkrivena 24. septembra 1968. godine, prilikom obeležavanja oslobođenja Užica.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar