Negotin

Opštine Negotin se danas geografski, uglavnom, poistovećuje sa Negotinskom krajinom. Krajina se nalazi na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije. Arheološki ostaci na obali Dunava govore da je ovo područije bilo naseljeno još u kameno doba.


U vreme velikih seoba naroda, trag u Negotinskoj krajini su ostavili: Iliri, Tračani, Kelti i Dačani. Burna srednjovekovna istorija Negotinske krajine, obeležena je borbma Vizantije i Bugarske, a pod uticaj Srbije ovi kajevi dolaze tek za veme kralja Milutina, u XIII veku. Istorija Negotina bila je prožeta borbama Turske i Austro - Ugarske.

Znamenitosti i manifestacije:

  • Centar grada čini staro jezgro sa starom i novom čaršijom, kao i gradski park. Staro jezgro krasi crkva Sv. Trojice, sagrađena u stilu neoklasicizma. Ovde se takođe nalazi i crkva Presvete Bogorodice, u kojoj su sahranjeni hajduk Veljko Petrović i njegov brat Miljko.
  • Muzej Krajine predstavlja svojevrsnu riznicu istorijskog blaga, a sačinjavaju ga tri izuzetno arhitektonski uklopljena objekta: Arheološki muzej, Rodna kuća Stevana Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. U fondu muzeja nalazi se oko 15.000 različitih predmeta. Muzej svoje delatnosti obavlja i na dva arheološka nalazišta: na kompleksu Vrelo – šarkamen i kompleksu manastira Koroglaš.
  • Još jedna od bitnih građevina je i najstarija sačuvana kuća s ovog područja iz XIX veka, čiji je naziv Todorčev konak. Ovaj konak je urađen u stilu profane arhitekture, pod uticajem stilova iz susedne Rumunije.
  • Mokranjčevi dani, koji se održavaju svake godine u septembru, a koga posete najvažniji domaći i strani izvođači..
  • Okolina grada obiluje prirodnim lepotama, kao što su one na lokalitetima Vratna, Alija i planini-lovištu Deli Jovan.
  • Značajne su Krajinskih pimnica i manastiri Vratna, Bukovo i Koroglaš.