Muzej tekstilne industrije u Strojkovcu

Muzej tekstilne industrije se nalazi u selu Strojkovcu, udaljenom oko 10 km od grada Leskovca, gradskog naselja i centra istoimene opštine.


U ovom selu 1884. godine otvorena je prva fabrika gajtana, čime je otpočela proizvodnja tekstila a samim tim začeta je i tekstilna industrija u Srbiji. Gajtani su služili za ukrašavanje narodnih nošnji, vezove na odevnim predmetima i proizvodnju odeće. Leskovčani su kako bi izbegli carinske uvozne takse sa Bugarskom uspeli da nabave čarkove neophodne za samostalni početak proizvodnje. Kao mesto za proizvodnju poslužila je stara turska vodenica koju su iznajmila braća Teokarević. Gajtnara je prestala sa radom 1896. godine kada su čarkovi preneti u Leskovac u fabriku štofa „Ilić Popović i Ko“. Ovaj proizvod ubrzo postaje poznat širom Balkana a i sam Leskovac koji šireći svoje tekstilne pogone dobija epitet „srpski Mančester“.

Zgrada se do danas očuvala u svom autentičnom obliku, pa je u njoj i smešten Muzej tekstilne industrije, jedini ovakve vrste u Srbiji. Otvoren je 1954. a 2011. godine zdanje je rekonstruisano.