Moderna galerija Valjevo

Na inicijativu našeg poznatog slikara Ljube Popovića i uz pomoć Opštine Valjevo 1985. godine osnovana je Moderna galerija. Svojom izložbom Ljuba P. je otvorio galeriju i poklonio zbirku koja je prerasla u stalnu postavku. U okviru nje nalazi se prostor stalne postavke, kao i izložbeni prostor, četiri manja depoa i mini biblioteka.


Moderna galerija Valjevo je jedina ustanova u Republici Srbiji koja se bavi isključivo izlaganjem umetnosti fantastike, nadrealizma i metafizičke stvarnosti.Ona zadovoljava potrebe ljubitelja umetnosti, pruža priliku umetnicima koji pripadaju likovnom izrazu koji se neguje u ovoj ustanovi da izlažu, promoviše umetnike i umetnost, edukuje postojeću publiku, marketinškim i pratećim aktivnostima privlači novu publiku. Centar je istraživanja likovne i istorije umetnosti druge polovine 20. veka, sa svojom bogatom likovnom bibliotekom. Povezuje različite vidove umetničkog izražavanja, pre svega slikarstvo sa ostalim vidovima umetnosti (književnost- primer promocije knjiga, muzika-koncerti, film-projekcije filmova, različite vrste radionica i predavanja).

U toku godine organizuju se dve do tri izložbe slikara MEDIALE (pravac koji se neguje u galeriji), kao i koncerti klasične muzike i promocije monografija. Kvalitetan rad učinio je Galeriju menju najpoznatijima u Srbiji, a od 2013. godine ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja.  Do sada je uspešno realizovala izložbe brojnih slikara poput Olje Ivanjicki, Milena Pavlović-Barili, Dada Đurić, Siniša Vuković, Vlada Dunjić, Milan Tucović i dr. Svi oni poklanjali su po jedno ili više dela galeriji koja je oformila svoju kolekciju koja danas broji preko 500 dela.

 

Adresa: Vuka Karadžića 11, 14000 Valjevo

Tel: 014/220 878

E-mail: [email protected]